“Het mooiste vind ik dat babygebaren je nog bewuster naar je kind doet kijken.”

De vrolijke 29-jarige Merel vertelt in dit interview over babygebaren met haar dochter Dunja! 

babygebaren ouders

Onbewust maakt elk
kind zelf al gebaren die hij of zij zelf verzonnen heeft om iets duidelijk te maken. Het is heel fijn als je
als ouder begrijpt wat je kind hiermee bedoelt, zodat je hierop kan inspelen.

Vertel eens wat over jezelf

Mijn naam is Merel Trumpie, ik ben 29 jaar en woon samen met Mike en onze dochter Dunja van 1. Ik werk als orthopedagoog met kinderen met leerproblemen bij Het Leerhuis.

Babygebaren is nog niet zo bekend in Europa, hoe ben je op het idee gekomen om het te doen?

Toen ik zwanger was, las ik in een tijdschrift over babygebaren. Dat leek me erg handig, want omdat zowel Mike als ik veel van kletsen houden, verwachtte ik dat onze dochter vast ook snel zou willen communiceren. Het lijkt me erg frustrerend wanneer je als kind al wel veel begrijpt en veel dingen duidelijk wil maken, maar je dit nog niet kan vertellen door te praten. Door te gebaren kan het kind dan toch veel duidelijk maken!

Hoe oud was Dunja toen je met babygebaren begon?

Vlak na haar eerste verjaardag hebben we de cursus ‘Zing Speel en Gebaar’ gedaan en zijn we actief begonnen met babygebaren.

Hoe ben je gebaren gaan toepassen?

We zijn heel praktisch begonnen met de woorden ‘eten’, ‘drinken’, ‘meer’ en ‘klaar’. Langzamerhand hebben we dit uitgebreid.

Heb je je strikt aan een gebarenwoordenboek gehouden of heb je er zelf een aantal verzonnen?

We hebben veel woorden uit een gebarenwoordenboek, maar ik denk dat we er onbewust wel een paar verzonnen hebben of net wat veranderd hebben.

Heeft Dunja zelf weleens een gebaar verzonnen?

Dunja’s eerste gebaar deed ze al snel en was: ‘klaar’, wanneer ze klaar met eten was. Na een tijdje begon ze hier een ander gebaar voor te maken en tegelijkertijd ‘klaaaa!’ te zeggen. Ze gebruikt nu dus een zelfverzonnen gebaar.

Wat vind je het leukste/ mooiste aan babygebaren?

Het mooiste vind ik dat babygebaren je nog bewuster naar je kind doet kijken. Onbewust maakt elk kind zelf al gebaren die hij of zij zelf verzonnen heeft om iets duidelijk te maken. Het is heel fijn als je als ouder begrijpt wat je kind hiermee bedoelt, zodat je hierop kan inspelen.

Hoe reageerde je omgeving op babygebaren?

Iedereen vindt het vooral erg bij ons passen. Twee vriendinnen hebben met hun zoon en dochter tegelijk de cursus gevolgd met Dunja en mij, dus in onze directe omgeving gebruiken meer ouders babygebaren met hun kinderen.

Als je een gouden tip kan geven aan ouders over babygebaren, wat zal dat zijn?

Goed kijken naar je kind en regelmatig de gebaren blijven toepassen. Wanneer je kindje het gebaar nog niet zelf kan maken, kan het wel zo zijn dat hij sneller snapt wat je bedoelt als jij je woorden ondersteunt met een gebaar. En dan, na een tijd het gebaar gezien te hebben kan je kind zomaar zelf ook het gebaar actief gaan gebruiken.

Wat is/ was je favoriete babygebaar?

Alle dierengebaren! Het is zo leuk om samen een boekje over dieren te lezen, naar de dierentuin of kinderboerderij te gaan en daarbij de gebaren van dieren te maken en er dus samen over te ‘praten’.

Wat vond je van de cursus babygebaren van Zing, Speel en Gebaar?

Erg leuk en gezellig! Het was heel schattig om te merken hoe alle baby’s en peuters reageren op elkaar, de liedjes, de gebaren en op Babbelaar de beer. Voor Dunja en mij waren de ochtenden waarin we de cursus ‘Zing, Speel en Gebaar’ deden echt quality time samen!

Dunja en babygebaren beer Babbelaar tijdens de Zing, Speel en Gebaar babygebaren cursus!

Dunja en babygebaren beer Babbelaar tijdens de Zing, Speel en Gebaar babygebaren cursus!

Verwante onderwerpen: , , ,