Anneloes (33) over gebaren met haar Ella (2,5)

We waren erg trots dat ze zich zo goed kon uiten.”

Ella van 2,5 is een hippe jonge dame die babygebaren leerde van haar moeder Anneloes (33). Ze leerde gebaren toen ze 10 maanden oud was, maar die heeft ze nu vervangen door woorden. Ella is al van jongs af aan bezig met communiceren; zo deelt Ella al sinds haar geboorte al haar bijzondere verhalen op haar een eigen blog. Vandaag vertelt haar moeder ons alles over hun ervaringen met babygebaren.

Anneloes over Anneloes (33) & Ella (2,5)
“Wij houden van verven, kleien, puzzelen, zingen, boekjes lezen, met duplo spelen, koekjes bakken en opeten. Niet zo gek, want ik ben kleuterjuf op een Jenaplanschool. Ik lees graag tijdschriften over kinderen en gezinnen en ik ben geinteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Ella heeft veel in een draagdoek gezeten, ze eet volgens de Rapley-methode, ze heeft ruim 2 jaar borstvoeding gehad en we hebben haar leren communiceren met babygebaren.”

Anneloes en haar dochter Ella

"Ik vond het geweldig om te ontdekken dat er al van alles in dat kleine koppie om ging. Ze kon goed laten zien wat ze wilde en bedoelde."

Hoe ben je babygebaren gaan toepassen bij Ella?
“Ik ben met de gebaren begonnen toen Ella bijna 10 maanden was. Telkens als we naar de eendjes gingen, bereidde ik Ella er op voor door het steeds te benoemen en te gebaren. En als we er waren wees ik naar de eendjes, benoemde ze en gebaarde het weer. Ik vond het best lang duren voor Ella het na ging doen. Pas na een maand ging ze het proberen. Daarna hebben we andere gebaren aangeboden.

Voorbeelden heb ik uit het boek ‘Babygebaren’ van Acredolo en Goodwyn‘ gehaald. Eten en drinken lag het meest voor de hand. Naast de gebaren hebben we altijd het woord gezegd. Zodra Ella de gebaren wilde gaan gebruiken, zag ik dat ze vaker naar mijn handen ging kijken. Dan deed ik het nog een aantal keren duidelijk voor en prees haar voor de pogingen die ze deed om me na te doen. Soms werden de gebaren door haar vervormd, maar dat gaf niets. We begrepen elkaar. Zodra Ella een gebaar goed kon, ben ik ermee gestopt en zei ik alleen het woord nog maar. De gebaren waren heel verschillend. Voor praktische dingen als eten en drinken, nog meer, genoeg, heet, lekker, dag, voorzichtig, helpen, vieze luier, slapen. Maar ook familieleden, dieren, dingen in huis als de telefoon en bij allerlei liedjes.”

Kan je je het eerste gebaar dat je dochtertje nog deed herinneren?
“Na een maand oefenen begon Ella met haar vingers het gebaar van een kwakende eend na te doen. Achteraf gezien was dat veel te moeilijk om mee te beginnen. We zijn al gauw andere gebaren gaan aanbieden, want ze vond het interessant en pikte het daarna heel snel op.

Toen Ella net 1 jaar was, waren we op vakantie in Italie. Op een terrasje op een groot plein gingen we wat eten. Ella maakte toen al combinaties van gebaren en we wisten heel goed wat ze bedoelde. Ze maakte het drink-gebaar en wees naar mijn sinaasappelsap, gevolgd door het zwaaien langs de wang, van mmm lekker. ‘Ik wil die sap drinken’. Dat vonden we erg grappig en de Italiaanse ober begreep haar ook. We waren erg trots dat ze zich zo goed kon uiten.”

Hoeveel gebaren gebruikte Ella?
“We hebben veel gebaren gebruikt. Eigenlijk maar voor een korte periode. Na een half jaar had Ella al veel gebaren vervangen door woordjes. En nieuwe woordjes nam ze al over zonder eerst een gebaar er voor te leren.”

Wat vind je het mooiste aan babygebaren?
“Ik vond het geweldig om te ontdekken dat er al van alles in dat kleine koppie om ging. Ze kon goed laten zien wat ze wilde en bedoelde. Aan de behoefte van een kind om gehoord en begrepen te worden werd voldaan. Zo werd ze erg nieuwsgierig, maar ook voorzichtig en zelfstandig. Driftbuien ontstaan door onbegrip hebben we dus nooit gehad, wel heeft Ella een sterke eigen wil.”

Wat vond je lastig aan babygebaren?
“Babygebaren zijn niet echt lastig. Je moet alleen wel zelf de gebaren kennen en ze steeds op dezelfde manier gebruiken. Ik heb vaak gespiekt in het boek ‘babygebaren’ van Acredolo en Goodwyn. In het boek vind je veel voorbeelden van gebaren die je kunt gebruiken. Je hoeft ze dus niet zelf te bedenken, maar je moet ze wel onthouden.”

Ella gebruikt nu geen gebaren meer. Heeft het gebruiken van babygebaren invloed gehad op de taalontwikkeling?
“Het duurde niet zo lang of Ella ging de woorden proberen te zeggen. Ze keek dan heel goed naar de beweging die we met onze mond maakten. Op haar eerste verjaardag sprak Ella al wat woordjes en gebruikte daarnaast nog gebaren. Voor veel dieren hebben we behalve gebaren ook geluiden gemaakt. Toen ze 15 maanden oud was, heb ik voor de laatste keer alle woorden opgeschreven die ze toen al zei. Dat waren er al 63.

Nu is ze bijna 2 en half en maakt ze zinnen als; ‘ik ga eerst slapen en dan gaan we koekjes bakken’, ‘mama, ik vind mijn kamer niet mooi’ en ‘als ik groot ben, dan ga ik ook op school werken, net als mama’.”

Heb je een tip voor ouders die net beginnen met babygebaren of het overwegen?
“Begin met 1 eenvoudig gebaar en houd vol. Het kan lang duren voor je kind het gebaar zelf gaat na gebruiken, maar haak niet af. Zodra je kleintje terug gaat gebaren en je meer gebaren gaat aanleren, gaat er de wonderlijk denkwereld van je kind voor je open.”

Benieuwd naar Ella’s blog? Je vindt hem hier.

Verwante onderwerpen: , , , , ,