Babygebaren

Met babygebaren kan jouw baby of dreumes, nog vóór hij of zij kan praten, je al met zijn of haar handjes vertellen wat hij ziet, wil of denkt. Bijvoorbeeld met het babygebaar voor “eten”, als hij honger heeft en graag wat eten wil. Of het babygebaar voor “slapen” als hij moe is. En het gebaar voor auto als er één voorbij komt rijden! Hoe handig is dat!

Hoe leren baby’s die gebaren?

Babygebaren worden, net als de ‘gewone’  taal, aangeleerd door mama en papa.  Je begint met een klein aantal gebaren te gebruiken bij veelvoorkomende woorden en handelingen. Bijvoorbeeld bij eten of drinken. Maar ook bij het lievelingsboekje of favoriete knuffel of huisdier. Wanneer je dat consequent doet, zal je kindje onthouden dat het gebaar bij een woord hoort. En na een tijdje zal hij of zij zelf  ook deze handige babygebarentaal gaan gebruiken!

Ervaringen van andere ouders met babygebaren

Dat klinkt allemaal mooi, maar ben je nieuwsgierig of babygebaren nu écht werkt?  Een aantal mama’s en papa’s deelden hun ervaringen én foto’s van hun dreumesen en vertelden over de voordelen van babygebarentaal!

Hoe en wanneer begin je dan met babygebaren?

Het babygebaren boek "Zie je wat ik Zeg?" geeft theorie én een uitgebreid woordenboek met maar liefst 165 babygebaren!

Het babygebaren boek “Zie je wat ik Zeg?” geeft theorie én een uitgebreid woordenboek met maar liefst 165 babygebaren!

Beginnen doe je zelf, als ouder. Dat kan natuurlijk al kort de geboorte, maar logischer is het om iets later te beginnen. Ergens tussen de zes en achttien maanden. Maar ook als je baby al ouder is, kun je nog starten met babygebaren. Zeker zolang het spraakorgaan en taalontwikkeling nog niet zo ver zijn dat je kleine dreumes al alles kan zeggen wat hij wil.

Je begint met een klein aantal woorden. Je kan de gebaren zelf verzinnen, dat is persoonlijk én leuk. Je kunt ook een babygebaren boek  gebruiken. In zo’n babygebaren woordenboek staan vaak een flink aantal gebaren uitgebeeld, waarmee je een goede start kan maken! Het voordeel van een boek is, dat je de gebaren niet allemaal zelf hoeft te bedenken én dat je samen met je partner dezelfde babygebaren gebruikt.

Een cursus babygebaren volgen, kan natuurlijk ook! Met muziek en spel bijvoorbeeld, zodat je met herhaling en leuke activiteiten jezelf de praktische gebaren eigen kan maken.

Voordelen van babygebaren

Het is gewoon leuk
Hoeveel voordelen er ook zijn aan gebaren met baby’s – en dat zijn er wat – het belangrijkste is dat het leuk is. Babygebaren geven een extra dimensie aan communicatie met je baby. Samen een boekje lezen met je kindje van 1,5 wordt, in plaats van voorlezen, sámen lezen. Je kindje kan aanwijzen wat hij ziet en aan jou ‘vertellen’ wat hij ziet in het boek. Bij de aanblik van een olifant kan hij met zijn handjes een slurf maken en bij het zien van een krokodil met zijn armen een grote bek vormen. Lezen wordt zo interactief en nog leuker!

Baby’s houden van communiceren en snappen veel meer dan ze kunnen laten blijken met spraak.

Minder frustraties
Het vermogen van je kindje om je duidelijk te maken wat hij denkt, loopt gemiddeld wel zes maanden achter op het taalbegrip. Je kunt je misschien voorstellen dat dit tot frustratie kan leiden. Met babygebaren kan je wat van die frustratie wegnemen. Al zou je alleen drie of vier babygebaren leren (eten, drinken, meer, klaar), scheelt dat al een heleboel tranen rond een van de eerste levensbehoeften van een kindje: eten en drinken. Met deze gebaren kan je kindje ook op momenten waarop je er niet meteen aan dorst of honger zou denken, aangeven wanneer hij wat wil eten of drinken.

Video gebaren woordenboek

Op ons babygebaren YouTube Kanaal  vind je een aantal babygebaren uitgebeeld. We zijn net begonnen. De paasgebaren staan er al op en binnenkort volgen ook wat basis babygebaren én de lente gebaren. Zo kun je eenvoudig zien hoe de gebaren eruit zien als je nog niet in het bezit bent van een boek! Verzoekjes voor video gebaren mag je ons altijd mailen! Hier zie je het babygebaar voor kip:

Babygebaren & taalontwikkeling

Veruit de meest gestelde vraag die we hier bij Zing, Speel en Gebaar krijgen is: “Leert mijn kindje nog wel praten?” Jazeker! Je kunt babygebaren een beetje vergelijken met kruipen tot lopen. Als je kindje heeft leren kruipen, dan heeft hij geleerd dat hij zich kan verplaatsen en van A naar B kan komen. Toch zal hij ook willen leren lopen. Net als papa, mama, opa, oudere broers en zussen. Dat is ook zo met babygebaren. Met een babygebaar kan je dreumes zeker al wat duidelijk maken, maar nog steeds zal je kindje willen leren praten. En dat ook gewoon doen! Geen zorgen dus 😉

Een voorbeeld!

Tim & Lisa laten zien hoe babygebaren eruit zien en hoe leuk het is!

 

Van babygebarentaal naar praten. 

Wanneer je kindje er fysiek aan toe is om te praten, dan zal hij zijn gebaren vervangen door woorden. Een voor een. Of allemaal tegelijk. Dat is voor elk kindje weer anders. Er is geen sprake van belemmering in taalontwikkeling, in tegendeel! Er is een aantal kleinschalige onderzoeken die uitwijzen dat het gebruiken van babygebaren de taalontwikkeling juist ten goede komt.